Zalety i wady drożdży

Opublikowano: 15-07-2020

Wróć do spisu artykułów


Drożdże mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są bogate w witaminy z grupy B. Zawierają też wiele innych witamin i składników mineralnych. Są zalecane w różnych schorzeniach, m.in. w problemach skórnych. Ich stosowanie może jednak mieć również skutki uboczne. Przyjrzyjmy się im bliżej. Jakie wady i zalety mają drożdże?

 

W różnej postaci

Drożdże są najczęściej przyjmowane w formie tabletek. Nie mają wtedy nieprzyjemnego smaku i można je połączyć z innymi składnikami, np. pokrzywą, skrzypem lub bratkiem. Można również samodzielnie przygotować odżywczy napój z drożdży. Spożywając go w tej postaci, trzeba się liczyć z jego specyficznym smakiem, który nie wszystkim odpowiada. Dlatego najczęściej przyrządza się taki napój z dodatkiem ciepłego mleka i cukru. Drożdże mogą być również stosowane zewnętrznie, np. jako podstawa do przygotowywania maseczek.

 

Bogactwo składu

Drożdże są bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają m.in. fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Jeśli chodzi o witaminy, najwięcej mają tych z grupy B (zwłaszcza witaminy B5). Dzięki temu wspaniale wpływają na włosy i stan skóry. Z tego powodu bardzo często są przyjmowane przez kobiety, które chcą poprawić swój wygląd.

 

Na włosy i skórę

Bogactwo witamin z grupy B powoduje, że drożdże poprawiają wygląd włosów. Przyspieszają ich wzrost, nadają im blask i sprawiają, że wyglądają dużo zdrowiej. Można też przygotowywać z nich maseczki na twarz i dekolt, które mają działanie przeciwtrądzikowe. Drożdże regulują ilość produkowanego sebum i przy okazji zmniejszają liczbę pojawiających się zaskórników. Czasami zaleca się dodawanie niewielkiej ilości drożdży piwowarskich do kąpieli. Wtedy mogą one działać na całej powierzchni ciała.

 

Nie tylko wygląd

Zażywanie drożdży zalecane jest także osobom przepracowanym i zestresowanym. Witaminy z grupy B pomagają w radzeniu sobie ze stresem i redukują go. Drożdże powinniśmy stosować również wtedy, gdy chcemy zwiększyć swoją wydolność fizyczną. Można przyjmować je przed treningami lub w okresie intensywnych ćwiczeń. Drożdże mogą być dodatkowym wsparciem w wysiłku.

 

Trzeba uważać

Spożywanie drożdży może też mieć nieprzyjemne konsekwencje. Przede wszystkim nie powinniśmy przyjmować żywych drożdży. Należy zalać je wrzątkiem. Nie są one odporne na działanie wysokiej temperatury i przestają być aktywne. Spożywanie drożdży bez wcześniejszego sparzenia łączy się z ryzykiem przykrych konsekwencji żołądkowo-jelitowych. Dodatkowo przyjmowanie takich drożdży może przynieść organizmowi więcej negatywnych skutków. Żywe drożdże nie dostarczają organizmowi witamin z grupy B, lecz wchłaniają je i usuwają z organizmu. W takim przypadku spożywanie drożdży nie poprawi kondycji włosów ani skóry.

Udostępnij:
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję