Jak otwierać szampana?

Opublikowano: 16-05-2020

Wróć do spisu artykułów


Kieliszek szampana to obowiązkowy punkt programu podczas licznych uroczystości. W wielu przypadkach jednak szampan jest otwierany nieumiejętnie. Jak zatem powinno się otwierać szampana, aby uniknąć niepożądanych efektów i utraty dużej części trunku?

 

Czego nie należy robić?

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby pod żadnym pozorem nie potrząsać butelką. W przeciwnym razie korek wystrzeli z hukiem. Może to nie tylko spowodować szkody materialne, ale także stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia uczestników przyjęcia. Taki „wystrzałowy” sposób otwierania szampana jest powszechnie uznawany za objaw niedojrzałości i braku wychowania. Poza tym tracimy znaczną część zawartości butelki.

 

Jak poprawnie otworzyć szampana?

Szampan musi być dobrze schłodzony, do 6-8 stopni Celsjusza, wtedy smakuje najlepiej. Najpierw zdejmujemy z korka folię i metalowe zabezpieczenie. Butelkę trzymamy jedną ręką mniej więcej pod kątem 45 stopni, natomiast drugą ręką chwytamy korek. Kręcimy butelką w lewo i w prawo, starając się, aby korek pozostał nieruchomy. W ten sposób kontrolujemy wychodzenie korka z butelki. Czynności te wykonujemy, aż poczujemy, że butelka porusza się swobodniej, a następnie usłyszymy charakterystyczne syknięcie. Jeżeli podejrzewamy, że butelka jest wstrząśnięta, otwierajmy ją przez serwetkę. W razie utraty kontroli nad korkiem serwetka pozwoli go przechwycić. Po otwarciu szampan powinien zostać natychmiast przelany do kieliszków.

Udostępnij:
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję