Patyczaki można nazwać kameleonami wśród owadów. To wyjątkowo interesujące zwierzęta, nie tylko ze względu na zdolność do upodabniania się do otoczenia, a ich domowa hodowla nie jest dużym wyzwaniem. Jak zapewnić patyczakom idealne warunki w domu?
Kwestia systematyki patyczaków do dziś bywa przedmiotem sporów wśród specjalistów. Hodowcy wyróżniają trzy grupy tych owadów: patyczaki, które przypominają gałązki, straszaki, kształtem i kolorem przypominające korę drzew, oraz liśćce, które wyglądają jak liście. O wszystkich jednak można powiedzieć, że ich kamuflaż jest perfekcyjny.
Jak zaaranżować terrarium?
Decydując się na hodowlę patyczaków, musimy zadbać o terrarium. Idealny będzie pojemnik szklany lub plastikowy. Ważna jest odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza, które można osiągnąć dzięki prawidłowej wentylacji terrarium. Patyczaki lubią temperaturę w granicach 24-26 stopni Celsjusza. Koniecznie należy wyposażyć terrarium w żarówkę, dzięki której uzyskamy odpowiednią dla naszych owadów temperaturę.
Optymalną wilgotność osiągniemy przez regularne spryskiwanie ścian i podłoża letnią wodą. Warstwa torfu na podłożu pomoże w utrzymaniu prawidłowej wilgotności powietrza. Przez umieszczenie w terrarium gałązek drzew odtworzymy naturalne środowisko owadów.
Ważna w hodowli patyczaków jest dbałość o właściwą wentylację. Terrarium musi być wyposażone w otwory, przez które będzie zapewniony napływ świeżego powietrza. Trzeba jednak pamiętać o zabezpieczeniu otworów moskitierą. W przeciwnym razie rezydenci terrarium mogą udać się na zwiedzanie mieszkania.
Jak karmić patyczaki?
Patyczaki są roślinożerne. Wymagania żywieniowe nie są jednak skomplikowane i bez problemu każdy hodowca jest w stanie zapewnić owadom różnorodną dietę. Jadłospis patyczaków tworzą najczęściej jeżyny, maliny, truskawki, poziomki, dzika róża, dąb, leszczyna, morwa i bazylia.
Pewne wyzwanie stanowi dla hodowców okres zimowy, ale możemy uprawiać np. bazylię w doniczkach czy mrozić liście roślin. Powinniśmy jednak pamiętać, aby liście były poporcjowane, ponieważ po rozmrożeniu nie należy ich długo przechowywać.